Type keyword(s) to search

The Great Remodel of An old Victorian House In San Francisco

Posted on 02 May, 2017 by Francesca
94 out of 100 based on 568 user ratings

vialimachicago.com -

The modifications that Fougeron Architecture, a US studio, brought to this century-old house in San Francisco are a vivid orange stairwell and a canted glass facade. Spread on 232 square meters, the Cut Out House is located in Noe Valley, an affluent neighborhood of the city. 

The objective of this project was to completely remodel a Victorian house built over a century ago and left untouched since the 1920s.

"In this exceptionally narrow lot, solar orientation and natural light diffusion were paramount for making sure the home felt warm and open," said Fougeron Architecture, a San Francisco studio that was founded in 1985 by architect Anne Fougeron.

At the same time with preserving the street-facing elevation, the back facade was re-imagined. This consisted of a two-story wall tilts outward at nine degrees, which maximizes the floor area within. 

Contrary, a piece of the third floor also angles outward, but in the opposite direction. 

Glass panes set within a custom were mounted on the canted facade made of a field-glazed steel frame. 

The interior of the three-story dwelling was completely reconfigured. The team "reversed the original flow" by moving the main public area to the ground level, where it connects to a rear garden.

"Large sliding doors open the living room, dining room, and kitchen to the outdoor space," the studio said. "A limestone floor and a blue fence and cabinets blur the line between inside and outside."

 

The modifications that Fougeron Architecture, a US studio, brought to this century-old house in San Francisco are a vivid orange stairwell and a canted glass facade. Spread on 232 square meters, the Cut Out House is located in Noe Valley, an affluent neighborhood of the city. 

The objective of this project was to completely remodel a Victorian house built over a century ago and left untouched since the 1920s.

"In this exceptionally narrow lot, solar orientation and natural light diffusion were paramount for making sure the home felt warm and open," said Fougeron Architecture, a San Francisco studio that was founded in 1985 by architect Anne Fougeron.

At the same time with preserving the street-facing elevation, the back facade was re-imagined. This consisted of a two-story wall tilts outward at nine degrees, which maximizes the floor area within. 

Contrary, a piece of the third floor also angles outward, but in the opposite direction. 

Glass panes set within a custom were mounted on the canted facade made of a field-glazed steel frame. 

The interior of the three-story dwelling was completely reconfigured. The team "reversed the original flow" by moving the main public area to the ground level, where it connects to a rear garden.

"Large sliding doors open the living room, dining room, and kitchen to the outdoor space," the studio said. "A limestone floor and a blue fence and cabinets blur the line between inside and outside."

The modifications that Fougeron Architecture, a US studio, brought to this century-old house in San Francisco are a vivid orange stairwell and a canted glass facade. Spread on 232 square meters, the Cut Out House is located in Noe Valley, an affluent neighborhood of the city. 

The objective of this project was to completely remodel a Victorian house built over a century ago and left untouched since the 1920s.

"In this exceptionally narrow lot, solar orientation and natural light diffusion were paramount for making sure the home felt warm and open," said Fougeron Architecture, a San Francisco studio that was founded in 1985 by architect Anne Fougeron.

At the same time with preserving the street-facing elevation, the back facade was re-imagined. This consisted of a two-story wall tilts outward at nine degrees, which maximizes the floor area within. 

Contrary, a piece of the third floor also angles outward, but in the opposite direction. 

Glass panes set within a custom were mounted on the canted facade made of a field-glazed steel frame. 

The interior of the three-story dwelling was completely reconfigured. The team "reversed the original flow" by moving the main public area to the ground level, where it connects to a rear garden.

"Large sliding doors open the living room, dining room, and kitchen to the outdoor space," the studio said. "A limestone floor and a blue fence and cabinets blur the line between inside and outside."

 

The Great Remodel Of An Old Victorian House In San Francisco, Francisco

Share!

Galleries of The Great Remodel of An old Victorian House In San Francisco

Sponsored